bokliv

Direktlänk till inlägg 24 oktober 2013

En recension med toppbetyg - deckardebutant från Värmland

Av Tove Birkeland Brandt - 24 oktober 2013 16:50

Recension från Henric Ahlgren

Henric arbetar som lärare i Svenska och samhällskunskap på Ingesund Folkhögskola i Arvika. Vid sidan av arbetar han med att skriva recensioner till BTJ(Bibliotekstjänst) och nu har han gjort en ingående recension av Röd Vinterängel som finns att köpa på Bokus.seAdlibris.se m. fl.


RÖD VINTERÄNGEL

Mycket väl godkänd deckardebut!

 

Recension

Tove Birkeland Brandt har med Röd vinterängelgjort en stark värmländsk debut inom kriminalfacket som lovar mer och som kan mäta sig med de redan etablerade författarna inom den svenska deckargenren.                                     

                                                  

                                                  

                     

I spåren efter en hemsk händelse i det förflutna härjar en fruktansvärd serievåldtäktsman i Göteborg. Huvudpersonen Mimmi, som har mediala förmågor, dras in i jakten på våldtäktsmannen då hennes pojkväns syster blir ett av offren för den brutala förövaren.                                        

                                                                                            

                         

Med ena foten av handlingen förlagd i Värmland och efter den omskakande och gåtfulla prologen byggs en vardagsnära stämning upp som dock sakta men säkert för oss in i en ohygglig och mörk berättelse med ett tematiskt epicentrum som kretsar kring våld, förvriden sexualitet, kvinnors utsatthet och nedmonteringen av psykvården.


Tove berättar en historia om skoningslös misogynisk aggression som med sina mycket grafiska skildringar av våld mot kvinnor inte följer en svensk deckarnorm utan till vissa delar snarare för tankarna till den italienska giallo-traditionen och slasherfilmer inom skräckgenren som t.ex. The New York Ripper (1982, Lucio Fulci).


Omslaget är i det blodigaste laget och hade inte använts av något av de större förlagen. Ett mera stiliserat kusligt omslag hade kanske varit en annan väg att gå. Korrekturläsningen kunde ha tagits någon vända till och för min personliga del hade det gärna fått dragits ytterligare växlar på Mimmis mediala förmågor.


Tove har en fin språklig ton och sinne för detaljer i person- och miljögestaltning samt dialog. Psykologin i berättandet och skildringen av sjukvård, psykiatri och polisprocedur känns trovärdig.


Med den väl uppbyggda dramaturgin i storyn och det otäcka, men angelägna ämnesvalet av tema har Tove skapat en mycket väl godkänd debutdeckare. Ja, Tove har sammantaget - med det vardagliga tonläget i berättandet, de övernaturliga inslagen och dragningen lite åt skräckhållet i kombination med kriminalhistorien också hittat en egen stil som profilerar sig något i deckarflödet, vilket har bra potential att kunna nå ut.


Man vill helt enkelt gärna läsa en uppföljare om värmländska huvudkaraktären Mimmi och hennes mediala arbete. Det är också glädjande nog planerat att bli en serie med böcker om Mimmi, där del två sägs vara redan färdigskriven.


För övrigt känns författarens namn mycket deckarförfattarmässigt och som klippt och skuret för att tryckas på bokpärmar i stor upplaga!

 

Henric Ahlgren

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove Birkeland Brandt - 14 november 2013 18:31


  Hämtat frånBokus.com "Fredag 1 januari, NyårsdagenMobilen visade att vi nu nått 2010, och jagtänkte direkt på Marit Bergmans låt, This is the year.Allt talar för att det här är året då vi kommer in iriksdagen. Om nio månader inte bara kan liv...

Av Tove Birkeland Brandt - 14 november 2013 18:12

På följande ställen finner man nu e-boken av Röd Vinterängel: OBS! Du måste söka på den för att den skall komma fram för beställning.   http://addbooks.se/ https://www.adlibris.com/ http://www.bokia.se/   https://bokon.se   ...

Av Tove Birkeland Brandt - 13 november 2013 15:42

Då omskrivs författarparet igen, denna gång i Arvika Nyheter och förlagets hemsida är nu uppdaterad missa inte artiklarna som nu finns att läsa där ute.    http://www.bra-leve-forlag.se/259647569   ...

Av Tove Birkeland Brandt - 10 november 2013 18:01

PROVLÄS Röd vinterängel Kapitel 1 RÖD VINTERANGEL © Tove Birkeland Brandt 2013 Utgiven av Bra & Leve Förlag HB www.bra-leve-forlag.se Grafisk form och produktion: Brun Media AB Tryck och distribution: Publit.se ISBN 978-91-981306-0-7  ...

Av Tove Birkeland Brandt - 5 november 2013 14:25

Ännu ett möte mellan läsare och författare öga mot öga, gör författaren innerligt ödmjuk. Kvinnan som i vanliga fall inte läser böcker på grund av sin problematik då koncentration uteblir vid större textmassor slukades helt av bokens innehåll. Mycke...

Röd Vinterängel och Ankharen

Rösta på bloggen

Presentation


Tove Birkeland Brandt
född: 1964
Författare och egenutgivare, har under 2013 debuterat med boken "Röd Vinterängel"
Ni kommer även få ta del av makens debut "Ankharen" som även den getts ut under 2013

Bloggportalen

1000länkar.com - gratis länkkatalog Lanksida.se Länkvän.se - Sökoptimering med marknadsföring på Facebook & Twitter SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards